Nikita KhnykinFoto: Ingesund Piano Centre
6. mai kl. 13:30 Gamle Raadhus Scene

Nikita Khnykin

klaver
Showcase

Nikita Khnykin er en ung norsk pianist som gjør seg stadig mer bemerket i både inn- og utland, og ble i november tildelt Robert Levin-prisen. Det siste året har han hatt opptredener på scener som Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus, Dunkers kulturhus i sammenheng med Helsingborg pianofestival, RNCM Concert Hall i Manchester, Troldsalen i Bergen og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt solistoppdrag i Musikaliska i Stockholm og Lindemansalen i NMH i Oslo, der han fremførte henholdsvis Rakhmaninovs 1. og 2. klaverkonsert. Et unikt minne fra 2022 er turneen han dro på sammen med Ingesund Piano Center til Dubai World Expo 2020, der artistene fra senteret presenterte nordisk musikk for et verdensomspennende publikum i ulike lands paviljonger, samt spilte en fredskonsert i Ukrainas paviljong. Samtidig har Nikita vært svært engasjert i kammermusikk dette året, både med andre artister fra senteret og med musikere som Jakob Koranyi og Gareth Lubbe. I det pågående skoleåret fullfører han et prosjekt om å fremføre alle Beethovens sonater for cello og klaver. Kommende høydepunkt inkluderer fremførelser på Trelleborg pianofestival og en retur til Helsingborg pianofestival 2023, hvor Nikita også debuterer med Helsingborgs symfoniorkester i Prokofjevs 3. klaverkonsert.

Nikita har vunnet flere nasjonale og internasjonale konkurranser, bl.a. har han flere ganger vunnet sin klasse i Ungdommens Musikkmesterskap, og i 2020 også prisen for Årets talent, EMCY-prisen og publikumsprisen. Han opptrer på konserter og festivaler både i Norden og utlandet, spesielt nevneverdig er «De Unges Konsert» i April 2019, hvor han fikk spille sammen med Bergen Filharmoniske Orkester og også fikk publikumsprisen etter sin fremførelse. Etter å ha flyttet til Sverige for studier har han også vunnet den svenske nasjonale konkurransen «Unga Solister» i 2022 og fått 1. prisen i Malmö Yamaha Piano Competition 2022, som innebar at han fikk et Yamaha U1 Silent piano i gave. Nikita har ellers fått støtte fra bl.a. Kavlifondet, Kungliga Musikaliska Akademien, Tom Wilhelmsens stiftelse, Ånun Lund Rejs minnefond og Drømmestipendet.

Nikita Khnykin ble født i Oslo i 2003 og studerer for tiden med prof. Julia Mustonen-Dahlkvist på Musikhögskolan Ingesund, og er Artist-in-Residence ved Ingesund Piano Center sammen med 9 andre pianister fra hele verden. Han er også stipendiat ved International Academy of Music in Liechtenstein og var fra 2017 til 2022 med i talentprogrammet til prof. Jiri Hlinkas klaverakademi i Bergen, hvor han har fått regelmessig veiledning fra Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse og Christian Ihle Hadland.

Om programmet

Dette programmet er bygd opp av to store og emosjonelle verk som omhandler temaet konflikt på hver sin måte. Aleksandr Skrjabins 3. klaversonate i fiss-moll er et av de store verkene innen den senromantiske klaverlitteraturen, og har et tydelig program skrevet av Skrjabin selv, som han ga navnet «Sjelens uttrykk». Gjennom de skarpe rytmene og fargerike harmoniene uttrykker dette verket den indre konflikten i et menneske, der følelsene svinger mellom desperasjon og ekstase. Disse virkemidlene anvender også Sergej Prokofjev i den første av sine krigssonater, den 6. klaversonaten, skrevet i 1940. Sonaten er tydelig inspirert av ytre konflikt, og dissonansene og betoningene i det neoklassiske tonespråket gjør yttersatsene i stykket forskrekkelige i sine krigsskildringer, mens mellomsatsene har en lyrisk og personlig karakter. Valget av to store sonater gjør at programmet oppfattes med en tyngde, og til tross for en relativt kort varighet på rundt 45 minutter blir det mange følelser å bearbeide. Dette er en del av min intensjon om å formidle det tunge og mørke temaet for programmet, som dessverre er svært aktuelt i verden idag.

Showcase

Alekandr SkrjabinKlaversonate nr. 3 i fiss-moll, op. 23
Sergej ProkofjevKlaversonate nr. 6 i A-dur, op. 82

Nyhetsbrev