Momentum er et ensemble som tolker og fremfører kammermusikk av komponist Marcus Paus. Ensemblet består av sopran Amadea Reksterberg, cellist Ingvild Nesdal Sandnes, fiolinist Bjarne Magnus Jensen og pianist Ole Christian Haagenrud. De fire musikerne møttes gjennom Paus og hans kunstnerskap. Nå har de forent musikalske krefter, med ønske om å formidle musikken til et større publikum.
Ole Christian HaagenrudklaverOle Christian Haagenrud (1989) blir regnet som en av de mest fremadstormende unge pianister i Norge i dag. Han har sin diplomutdanning fra Norges musikkhøgskole, der han hadde professor Jens Harald Bratlie og professor Håvard Gimse som sine lærere. Nylig fullførte han sin deltakelse i Talent Norges nye storsatsing ArtEx (Artist in Excellence). I 2014 hadde han sin debutkonsert i Universitetets Aula i Oslo, og samme år ble han tildelt den prestisjefylte Robert Levins Festspillpris. Ole Christian har vært solist med profesjonelle symfoniorkestre som Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret, Lithuanian National Symphony Orchestra, Belarus Chamber Orchestra, og han har samarbeidet med dirigenter som Georg Mark og Lawrence Foster. Mange av hans konserter har blitt overført på nasjonal og internasjonal tv og radio.
Ingvild Nesdal Sandnescello
Ingvild Nesdal Sandnes er frilans cellist med base i Oslo. Hun har en master i utøving ved Norges Musikkhøgskole under professor Truls Mørk. Hun har også studert hos de anerkjente cellistene Frans Helmersson og Nicolas Altstaedt. Ingvild er en svært aktiv og etterspurt frilanser og kammermusiker.
Hun har stor interesse i samtidsmusikk, og har gjort flere urpremierer av solostykker for cello av komponister som Marcus Paus og Stefan Prins. Hun er fast medlem i samtidsmusikkensemblene Ensemble Aksiom og terJung Ensemble og spiller også jevnlig i Oslo Sinfonietta, Cikada og Ensemble Temporum. Ingvild er også en mye etterspurt vikar i blant andre Oslofilharmonien, Kristiansand Symfoniorkester, KORK og Operaorkesteret, i de sistnevnte har hun også hatt lengre kontrakter.
Ingvild legger også stor vekt på å være allsidig i sitt virke som musiker. Hun har gjort innspillinger og konserter med Magne Furuholmen, Sivert Høyem, Ingrid Olava og mange andre. Hun spiller også jevnlig med Ophelia Ragtime Orchestra, og hun har jobbet med jazzmusikere som Dag-Filip Roaldsnes og Mette Henriette.
Amadea ReksterbergsopranAmadea Reksterberg er en norsk-meksikansk sopran, med utdannelse fra Statens Operahøgskole i Oslo og Barratt Due Musikkinstitutt. Repertoaret hennes inkluderer opera, tidligmusikk, samtidsmusikk og musikal. For 2021-2022 ble Amadea tildelt statens arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere. I 2023 debuterer Amadea under Barokkfest i Trondheim, med utdrag fra «Les Indes Galantes» av Rameau, under ledelse av Stéphanie Marie Degand. Sommeren 2022 debuterte hun med barokkorkesteret Orkester Nord, i oppførelsen av operá-comique «Les Deux chasseurs et la laitiere» av Duni, under ledelse av Martin Wåhlberg. Samme år sang Amadea utdrag fra Monteverdis opera «L’incoronazione di Poppea» med Orkester Nord, under ledelse av den anerkjente franske cembalisten Stéphane Fuget. Våren 2022 platedebuterte Amadea med ensemblet Trio Poetica og albumet «Three Love Songs and A Swan Song» av komponist Tirill Mohn. I 2019, var Amadea solist under en workshop i Shanghai, for en nyskrevet opera av komponist Marcus Paus, i regi av Ibsen International.
Marcus Nicolay PauskomponistMarcus Nicolay Paus (født 14. oktober 1979 i Oslo) er en norsk komponist. Som klassisk samtidskomponist har han markert seg som representant for en nyorientering mot tradisjon, tonalitet og melodikk. Han er en av de mest spilte nålevende norske og nordiske komponister og hans arbeid er blitt godt mottatt internasjonalt. Hans verk omfatter kammermusikk, korverker, soloverker, konserter, orkesterverker, operaer, symfonier og kirkemusikk, samt verker for teater, film og fjernsyn. Selv om Paus ofte er tonal og melodisk fokusert bruker han et bredt spekter av både tradisjonelle og modernistiske teknikker, og flere av hans arbeider er påvirket av folkemusikk og ikke-vestlig kunstmusikk. Paus har omtalt seg selv som «melodiker» og «anarkotradisjonalist», og har markert seg som tilhenger av mangfold i musikken.
Om programmet
Momentum:Paus
Konsertprogrammet tar utgangspunkt i tre verker av Paus; sanger over dikt av André Bjerke (20-30 min.), Sonata for Violin & Piano (18 min.) og Sonata for Cello & Piano (32 min). Konsertprogrammene vil variere og inkludere ulike kammermusikalske verker av Paus. I samarbeid med Paus planlegges det et nytt bestillingsverk i løpet av 2023, spesielt skrevet for ensemblet.
*Momentum (latin) = øyeblikk
Det slår deg med én gang du hører Marcus Paus’ musikk: han uttrykker seg direkte.
Melodiene – ja; han skriver melodier – har en elegant og selvfølgelig karakter som er sjelden.
Stort anlagt cellosonate – fra dempet lyrikk til vreng-gitar
Paus sier selv at han er opptatt av å gi sine verker en «totalitetsfølelse», og i Cellosonaten på 32 minutter viser han virkelig hva han mener. Gjennom fem satser utforsker han en veldig avgrenset gruppe motiver – men belyser dem fra mange perspektiver. Hele fargepaletten er i bruk, og musikken beveger seg fra det nedtonede dystre til det vilt oppjagede – kanskje med et overraskende høydepunkt når cellisten i 4. sats kaster seg ut i en halsbrekkende virtuos solo som bringer tankene hen mot Marcus’ egen gjeldende Guinness World Record, satt som 17-åring. 466,6 toner pr sekund på el-gitar. Musikantisk ekstremsport, kaller han det selv.
Fiolinsonate inspirert av Lovecraft
Under nedstengingen av samfunnet under pandemien, komponerte Paus en samling av verker som resulterte i plateutgivelsen “Cabin Fever”. Samlingen inkluderer små solo-miniatyrer til større verker for orkester; blant disse er fiolinsonaten. Sonaten er inspirert av forfatterskapet til amerikanske Howard Philips Lovecraft, som er kjent for sine skrekkromaner og -fortellinger. Sonaten ble spilt inn og urfremført av Bjarne Magnus Jensen og Ole Christian Haagenrud i 2021.
Bjerkesangene – En hellig alminnelig lek
En hellig alminnelig lek er en samling sanger over dikt av André Bjerke, skrevet av Marcus Paus over en periode på 20 år. Sangene ble utgitt på Simax Classics, Grappa i 2018, til Bjerkes 100-årsjubileum, med Julie Kleive (sang) og Joachim Kwetzinsky (klaver). Paus har uttalt at disse tonesettingene er hans sentrum; hjertet i hans kunstnerskap.
Det har bare vært veldig viktig for meg, og et formativt prosjekt. Langt på vei er dette stoff jeg selv har blitt voksen gjennom. Det er litt som en ungdomskjæreste du aldri gikk fra. (…) Jeg ville ikke vært meg uten dette. Fra et teknisk perspektiv ser jeg at det henger sammen med alt annet jeg skriver og har skrevet. Men det gjør også noe instrumentalmusikk nesten ikke kan få til. Ordene gir musikken en kontur den ellers ikke ville hatt. Det er en prisme musikken brytes gjennom. Dette stoffet er på mange måter en del av forutsetningen for resten av mitt kunstnerskap. Men jeg ville ikke vært foruten noen av delene. (Sitat Marcus Paus, intervju Ballade)
Besetning
Ole Christian Haagenrudklaver
Ingvild Nesdal Sandnescello
Amadea Reksterbergsopran
Marcus Nicolay Pauskomponist
Showcase
Marcus Paus & André Bjerke«Hold min hånd» og «Hverdagsmirakel» fra «En Hellig alminnelig lek»
Marcus PausSonata for cello & piano2. sats Scherzo 1