Foto: Linnea Syversen

Lara Macri

harpe
Showcase

Harpisten Lara Macri har etablert seg som en svært spennende og versatil musiker på en rekke europeiske musikkscener, der hun har utmerket seg som solist, kammermusiker og orkestermusiker.

Lara hadde sin norske solistdebut i 2023, hvor hun fremførte R. Glieres harpekonsert med Kringkastningsorkesteret, etterfulgt av en rekke solokonserter i Skandinavia under Harpefestivalene i Stavanger og Göteborg. Med sitt rikt nyanserte og allsidige spill har hun høstet strålende kritikker for sin formidling av det klassiske standardrepertoaret, så vel som urfremførelser av samtidsverker og eksperimentell musikk. Over flere år har Lara stått i front for å utvikle nytt repertoar for harpe, hvor hun har utforsket og utvidet horisontene for dette instrumentet i nokså grensesprengende musikalske samarbeid. I 2015 fullførte hun verdenspremiere-innspillinger av Marco Poddas (1963 – *) verker for solo harpe og ensemble, utgitt på plateselskapet TACTUS. Et nytt spennende album venter i 2024, hvor Lara fremfører eksperimentell musikk av Andrea Giordano (1995 – *) sammen med Àlea-ensemblet, utgitt på plateselskapet SOFA MUSIC. Lara er også en svært ettertraktet orkestermusiker hvor hun har vært engasjert av prestisjetunge orkestre som Oslo Filharmonien, Royal Philharmonic Stockholm, Göteborgs Symfoniker og en rekke andre internasjonale orkestre. Hun vant stillingen som soloharpist for orkesteret ved Tiroler Landstheater i Innsbruck Østerrike for sesongen 2019/2020, etter å ha arbeidet som harpist ved Staatsorchester Braunschweig og Bochumer Symphoniker i Tyskland.

Lara Macri er for tiden tilsatt som universitetslektor i harpe ved Norges Musikkhøgskole, hvor hun er dedikert pedagog.

Om programmet

Lara Macris program er en feiring av harpens rike palett av klangfarger. Hennes utforskning av et bredt spekter av uttrykksmuligheter på instrumentet har ført henne til å fokusere på det franske repertoaret fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Franske komponister i denne perioden utnyttet harpens uttrykksfulle potensial fullt ut, ved å bruke et bredt dynamisk spekter, dynamiske kontraster og innovative skriveteknikker som flagioletter, hviskende effekter, tonebøyninger, fingertupp glissandos og mer.

I nært samarbeid med virtuose harpister fra den franske skolen utformet disse komponistene en samling verker skreddersydd til harpens iboende evner. Et eksempel på dette samarbeidet, inkludert i programmet, er Faurés Impromptu, skrevet i 1904 for harpistklassen ledet av Hasselmann ved Paris Conservatoire.

Programmet inneholder også verk av impresjonismens ledere Debussy og Ravel, samt komposisjoner av harpens tradisjonens pionerer, Marcel Tournier og Henriette Renié. Inkluderingen av Reniés verker, en fremtredende kvinnelig komponist, tjener til å forsterke stemmen til en kvinne som møtte utfordringene i den profesjonelle musikkverdenen i hennes tid.

Nyhetsbrev