Ensemble Elnoma presenterer «Å veit du den Draum», en konsert som ble til i et samarbeid med den eminente komponisten Nils Henrik Asheim. Resultatet er en framvisning der publikum får oppleve Haugtussas reise gjennom nye og kjente toner. Vi i Ensemble Elnoma gleder oss til å gi dere en smakebit, der Griegs musikk blir satt sammen med improvisatoriske bilder som er inspirert av Garborgs første dikt i «Haugtussa» og Griegs musikk, i det nye verket «Stier i Griegs landskap» av Nils Henrik Asheim.
Om programmet
Vi ønsker å vise fram «Å veit du den Draum», En konsert formet rundt Grieg og Garborgs Haugtussa. Den formidler stemningene, følelsene og tematikken som disse verkene får frem. Til Arena:Klassisk har vi valgt ut et lite utdrag der vi har forsøkt å presentere konsertenes helhet gjennom både innslag fra Griegs Haugtussa Op. 67 og det nye improvisasjonsbaserte verket «Stier i Griegs Lanskap» av Nils Henrik Asheim.
Haugtussa er en sangsyklus som sterkt i vår kulturarv. Den inneholder eksistensielle og dypt menneskelige temaer som angår oss alle. Garborg bruker i sin diktsamling naturen som bilde på det indre dramaet som utspiller seg, noe Grieg gjenspeiler i musikken som har malende toner med hint av folkemusikk som gjengir naturskildringene i diktene, samtidig som kjærlighet, svik, og lengsel rår i fortellingen. Handlingen utspiller seg på Jæren, som er Ensemble Elnomas hjemtrakter. Vi opplever at verkets forening av det menneskelige dramaet og naturen knytter oss sterkere til nærmiljøet vårt. Dette gjør verket mer aktuelt i dag, da nærhet til naturen kan være viktigere enn noen gang.
Som et resultat av et samarbeid mellom ensemblet og komponisten Nils Henrik Asheim ble «Stier i Griegs Landskap» for mezzosopran, bratsj og piano til. Verket består av 8 improvisatoriske bilder som fremføres i vekselvirkning mellom de 8 sangene i Griegs Haugtussa Op. 67. Titlene på «bildene» er hentet fra åpningsdiktet «Til deg du hei og bleike myr» i Garborgs diktsamling. «Stier i Griegs Landskap» skaper et annerledes uttrykk som bringer oss videre inn i hva Haugtussa må kjempe seg gjennom, og gir pusterom mellom Griegs sanger som formidler den rike fortellingen om Haugtussas reise.