August ShcieldropFoto: Julia Marie Naglestad
6. mai kl. 13:30 Gamle Raadhus Scene

August Schieldrop

tuba
Showcase

August Schieldrop er en ung og talentfull tubasolist fra Norge, kjent for sin uttrykksfulle spillestil og sin fløyelsmyke klang. Tross ung alder har han allerede opptrådt som solist med ledende norske orkestre, som Oslo-filharmonien, Bergen Filharmoniske Orkester og Kringkastingsorkestret. Han har vunnet heder i flere konkurranser, og ble blant annet kåret til ”Årets Musiker” etter å ha vunnet Ungdommens Musikkmesterskap 2020, en nasjonal konkurranse for klassiske musikere på alle instrumenter under 23 år. I tillegg ble han i 2021 tildelt det prestisjetunge”Equinors Talentstipend” på én million kroner. August er regelmessig å høre på anerkjente kammermusikkfestivaler i Skandinavia, som Oslo Kammermusikkfestival og Festspillene i Bergen, og han har holdt konserter i flere land, inkludert Sverige, Danmark, England, Tyskland, Nederland, Italia og USA. Gjennom talentprogrammet ”Crescendo” har fått veiledning av sin mentor, Leif Ove Andsnes, som omtaler spillet hans som ”lett og lekende, oppriktig og ærlig”. August er ikke bare en dyktig utøver, men også en aktiv talsmann for tubaen på samtidsmusikkscenen. Med sitt engasjement i ny musikk har han som mål å fremme og utvikle tubaens rolle som soloinstrument, samtidig som han bidrar til å utvikle tubarepertoaret. August ønsker å bryte med rollen tubaen har som bass- og akkompagnementinstrument, og å vise verden at tubaen kan synge gjennom å fremme instrumentets allsidighet og unike klangkarakter. Til det synes han repertoaret som finnes i dag er alt for begrenset. Denne visjonen har drevet ham til å jobbe tett med mange komponister, både fra Norge og utlandet, og fra dem bestiller han nye verk for tuba i ulike ensembler. Blant verkene han har bestilt er en tubakonsert av Marcus Paus, som han urframførte med Oslo-filharmonien i 2021, en sonate for tuba og klaver av Gotthard Odermatt urframført under Festspillene i Bergen 2021, og en sonate for tuba og klaver av Harald Ramm Haugland, som August fortiden jobber med å spille inn på plate for Lawo Classics sammen med pianist Christian Ihle Hadland.

Om programmet

Sonaten er et verk Harald har jobbet med over flere år i samarbeid med August. I tråd med Augusts mål om at musikken han bestiller skal kunne nå ut til et bredt publikum og gi ham mulighet til å vise dem tubaen som soloinstrument, har denne sonaten både brilliante virtuose partier og vakre lyriske partier hvor August virkelig får muligheten til å vise fram tubaens klangpotensiale. Sonaten har tre satser på til sammen drøye 15 minutter, og framføres gjerne i sin helhet ved eventuelle konserter, men satsene fungerer også utmerket hver for seg ved kortere innslag.

I tillegg til Harald sin sonate har August og Harald Rachmaninovs Vocalise som sitt signaturnummer. Denne har de spilt sammen på utallige konserter over mange år, og den har blitt en favoritt hos duoen. Den sarte melodien og de lyriske linjene gir mulighet til virkelig å utforske de ulike klangaspektene ved tubaen, og de har hatt stor suksess med denne både som frittstående innslag og som ekstranummer. Ved eventuelle konserter spiller August gjerne sammen med Harald selv, både sonaten og Vocalisen, men er også veldig positiv til å spille med andre pianister om det heller skulle være aktuelt.

Besetning

August Schieldroptuba
Harald Ramm Hauglandklaver

Konsertprogram

Harald HauglandSonate for tuba og klaverI. Allegro
II. Adagio Semplice
III. Vivace
Sergej RachmaninoffVocalise

Showcase

Harald HauglandSonate for tuba og klaverII. Adagio Semplice
Sergej RachmaninoffVocalise

Nyhetsbrev