Samtale med Gabriel Fliflet

Gabriel Fliflet er en av Norges fremste folkemusikere og leder av Columbi Egg som ble kåret til Årets Folkemusikkarrangør i 2012.

10. september kl. 13:00 // Møterommet

Har den Klassiske arrangør noe å lære av folkemusikken? – Ja, vi mener det! Fliflet er opptatt av hva som skal til for å få folk til å komme på konsert: Det er så mange terskler man må komme over for å gå på konsert. Utgangspunktet er kaldt norsk høst- og vintervær, betale penger for billett og stå i trang kø og kanskje få dårlige plasser, og musikk som er mye «bedre» og perfekt hjemme i en varm stue på et godt musikkanlegg. Det er kanskje utrolig at vi  faktisk går på konserter overhodet? Hvorfor går vi da på konserter, og vil publikum komme tilbake til konsertsalen etter halvannet år med musikk opplevd fra sofaen?

Gabriel Fliflet er en fargerik musiker og fargerik person som med humor, kunnskap og innlevelse gir viktig innsikt i hva som skal til for å trekke publikum.

Gabriel Fliflet er folkemusiker med trekkspill som hovedinstrument med lang fartstid innen en rekke ulike former for folkemusikk. Han ble kåret til Årets folkemusiker i 2011. I løpet av sitt musikerliv har han dyrket norsk folkemusikk sammen med en lang rekke av landets beste utøvere. Fliflet har også spilt balkanmusikk i mang slags former, mest kjent er hans kompaniskap med trommeslager Ole Hamre i den uforutsigbare duoen Fliflet/Hamre. Fliflet/Hamre har gitt ut tre plater og turnert land og strand siden starten i 1991. De to vennene har samarbeidet med artister som Odd Nordstoga, Kari Bremnes, Jan Eggum og Knut Reiersrud.

Gabriel Fliflet har laget en rekke bestillingsverk. Mest kjent er kanskje Elvemot (Osafestivalen 2006) som fikk overstrømmende kritikker og resulterte i CDen Rio AgaÅresong ble laget for Festspillene i Bergen, med tekster av Jon Fosse, Rose for Vossajazz, og Sanger fra byen hvor han inviterte en rekke forfattere til å lage nye sangtekster om livet i Bergen. Resultatet ble 14 nye sanger, tonesatt av Fliflet og fremført til stor jubel under Festspillene i Bergen 2016. Nyoppføring på Cornerteatret 12. og 13. januar 2018. Edvards lykkelige dag ble bestilt av Edvard Grieg Museum Troldhaugen til feiringen av Grieg i 2008. 

I sin musikk øser Gabriel Fliflet av mange kilder; du kan spore toner og rytmer fra både Hellas og Hardanger, finske skoger og nordsjøkyster. Fliflets musikk er melodiøs, men med et eget tonalt særpreg. Han har tonesatt og samarbeidet med forfattere som Kjartan Fløgstad, Jon Fosse og Ragnar Hovland.