Kontrapunkt

Levende musikk, to dommere, tre lag og Gjøril Songvoll som programleder.

22. april kl. 19:00 // Gamle Raadhus Scene

Hva er Kontrapunkt?

For deg som ikke husker det: Kontrapunkt er den populære samnordiske TV-spørrekonkurransen om klassisk musikk. Den ble den gang ledet av legendariske Sten Broman og Sixten Nordström. Tradisjonelt konkurrerte tre lag bestående av arrangører, orkesterledere og komponister i hvor stor kunnskap de har om klassisk musikk. Vi gjenopplivet denne klassiske quizkonkurransen i 2019 og håper det kan bli en tradisjon.


Programleder Gjøril Songvoll

Gjøril Songvoll er sanger utdannet ved Høgskolen i Agder, Musikkonservatoriet i Trondheim og ved Statens Operahøgskolen i Oslo. Hun har vært kulturrådgiver ved UiO og festivalsjef for Kirsten Flagstad Festivalen. I tillegg til utstrakt frilansvirksomhet som sanger er Songvoll nå leder for Opera til folket som arrangerer Oslo Operafestival. Gjøril leder også Operapuben på Røverstaden. 

Foto: Frederik Garshol

Dommer Anderz Døving

Kursansvarlig Anderz Døving

Anderz Døving (daglig leder Klassisk, prosjektleder Arena:klassisk og administrator for Facebook-gruppen Aksjon for Kontrapunkt’s tilbakekomst)

Dommer Kari Standal Pavelich

Kari Standal Pavelich (f. 1960) fra Ålesund, bosatt på Nordfjordeid. Utdannet musiker med fiolin som instrument. Ho grunnla i 1998 Opera Nordfjord sammen med ektemaken Michael Pavelich, og har siden vært operasjef. Tildelt Kongens Fortjenestemedalje i 2019 og Fylkeskulturprisen 2005 saman med ektemaken Michael Pavelich for arbeidet med Opera Nordfjord.

MUSIKERE

Thomas Ruud

Tenoren Thomas Ruud er en av Skandinavias mest ettertraktede sangere. Han hadde sin debut ved Den Norske Opera i 1994 som Grev Almaviva i «Barbereren i Sevilla», en rolle han har gjentatt i mer enn 150 forestillinger. Ruud har vært ansatt ved noen av Tysklands største operahus, og har ellers gjestet som solist rundt om i hele verden. Han er ofte å se i Norge, både som solist i større operaproduksjoner, men også i konsertsammenhenger.

Dorina Komani

Som solo pianist har Dorina Komani vunnet flere internasjonale konkurranser i Italia, Nord-Macedonia og Albania. Hun har også vært solist med flere av de største orkestrene i Norge.

Dorina er en ettertraktet kammermusiker og har spilt med noen av landets beste og fremste instrumentalister og sangere som Thomas Ruud, Guro Kleven Hagen, og Eivind Ringstad, for å nevne noen.

Ellisiv Tandberg

Ellisiv Tandberg (27) er en av de mest fremtredende norske pianistene i sin generasjon. Hun har utmerket seg både som solist og kammermusiker, og har spilt på mange av de største scenene i landet, som Oslo Konserthus, Den Norske Opera og Ballet, og Grieghallen i Bergen, så vel som i store deler av Europa.

LAGENE

Tangentlag

Christian Ihle Hadland er i dag en av landets mest framtredende musikere. Han slo igjennom internasjonalt gjennom programmet «New Generation Artists» i regi av BBC, der han spilte med alle de store orkestrene i England samt i en rekke radioprogrammer. I dag er han en ettertraktet pedagog, har en omfattende diskografi og er kunstnerisk leder for kammermusikkfesten i Stavanger.

Knut Kirkesæther er utdannet som organist, pianist og korleder, men har siden 1990 hovedsakelig arbeidet innen musikkadministrasjon. Han er i dag sjef for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest og styreleder i Klassisk.

Monica Tomescu-Rohde konsertkarriere begynte i 1995 i Romania. Etter fullført diplomutdanning ved Norges Musikkhøgskole (2006), har hun jobbet som frilanser. Monica er leder av konsertserien “Kvinnelige spor i musikkhistorien” som presenterer utelukkende verker skrevet av kvinnelige komponister. 

Hennes debutsingel ble lansert i år: Marie Bigots pianosonate, som kun er utgitt en gang før. Også i år er hun med på saxofonisten Aina Helgeland Davidsen debutplate, THEN.


Publikumslaget

Lars Brusletto Sveen bor i Oslo og jobber som grafisk designer, blant annet med profilering av klassiske konserter. Et spesialfelt er eldre vokalmusikk og oversettelser av sangtekster fra forskjellige språk til programhefter og CD-utgivelser. Musikk er viktig også på fritiden, med konsertbesøk og korsang. Mats og Lars var Oslo-laget for to sesonger av NRKs klassiske spørrelek Nøtteknekkeren.  

Mats Bergstrøm er fra Oslo, og bortsett fra noen år med sivilingeniørstudier i Trondheim og Italia, har han aldri bodd mer enn en kort spasertur fra barndomshjemmet på Grünerløkka.
Bergstrøm har senere tatt en master i musikkvitenskap ved UiO, og har vært aktiv amatørsanger i en del år. For øyeblikket er han medlem av gregorianikkoret Consortium Vocale, samt Oslo Filharmoniske kor.

Trond Olav Svendsen var født på Gjøvik i 1956, og har vært begeistret for klassisk musikk siden 1974. Svendsen er historiker (cand. philol) fra Universitetet i Oslo. Han var en av redaktørene for Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon 1994-2006, og er nå bidragsyter til samme leksikon på nett og Oslo byleksikon på nett.
Trond Olav er nå frilans sakprosaforfatter og har utgitt blant annet: Flagstad: Et kunstnerliv (2013), La ordene klinge! Operahøgskolens historie 1964-2014 (2014) og Operasamtaler (2019; sammen med Frode Olsen).


Studentlag

Julie Kristine Berg er en 22 år gammel mezzosopran som nå avslutter sin bachelor i musikkvitenskap ved UiO, før hun drar videre for sangstudie på Griegakademiet i Bergen. Hun har vokst opp som korjente i Drammen og ønsker å jobbe videre med å gjøre klassisk musikk mer tilgjengelig. Komponistene hun hører mye på for tiden er Grieg og Debussy.

Julian Søderberg er 22 år og skriver master i musikkvitenskap, samtidig som han studerer komposisjon på Norges Musikkhøgskole. Han sier selv «skriver jazz som prøver å være samtidsmusikk, og samtidsmusikk som prøver å være jazz.» Han er først og fremst orientert rundt nyere musikk, men liker det meste.

Teresa Mantorski er fiolinist og (snart) musikkviter fra Oslo. For tiden tar hun også et årstudium i ensembleledelse på Norges Musikkhøgskole.