Kontrapunkt

Levende musikk, to dommere, tre lag og Arild Erikstad som programleder.

15. oktober kl. 20:00 // Sidesalen

Hva er Kontrapunkt?

For deg som ikke husker det: Kontrapunkt er den populære samnordiske TV-spørrekonkurransen om klassisk musikk. Den ble den gang ledet av legendariske Sten Broman og Sixten Nordström. Tradisjonelt konkurrerte tre lag bestående av arrangører, orkesterledere og komponister i hvor stor kunnskap de har om klassisk musikk. Vi gjenopplivet denne klassiske quizkonkurransen i 2019 og håper det kan bli en tradisjon.


Programleder Arild Erikstad

Arild Erikstad

Arild Erikstad har vært redaktør og programleder for Hovedscenen på NRK2 i mer enn 20 år, og er en kjent stemme fra både Nyttårskonserten i Wien og en rekke av de største musikkbegivenheter gjennom en årrekke. Erikstad er utdannet Tonmeister (Musikkprodusent) fra Tyskland (1996-81) og han har produsert rundt 150 plateproduksjoner med alle våre fremste norske musikere og orkestre. Han var selv med på å arrangere den siste runden av Kontrapunkt på TV i Helsingfors i 1998.

Dommer Anderz Døving

Kursansvarlig Anderz Døving

Anderz Døving (daglig leder Klassisk, prosjektleder Arena:klassisk og administrator for Facebook-gruppen Aksjon for Kontrapunkt’s tilbakekomst)

Dommer og musiker Edel Bolstad

Edel Bolstad er en klassisk pianist fra Bergen. Våren 2021 fullførte hun sin master i utøvende klassisk klaver ved Norges Musikkhøgskole i Oslo, veiledet av professorene Håvard Gimse, Einar Henning Smebye og Kathryn Stott.Hun er en aktiv frilansmusiker, og har spilt på flere av de store norske festivalene for klassisk musikk, som Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Fjord Classics, Grieg in Bergen Festival, Gloppen Musikkfest og Trondheim Kammermusikkfestival.

MUSIKERE

Eleanor Corr

Eleanor Corr er en internasjonalt prisvinnende fiolinist som har opptrådt på Royal Albert Hall, Wigmore Hall, European Early Music Summit, Universitetets Aulaen og Oslo Kammermusikkfestival, med sendinger på BBC Radio 3 som solist, kammermusikker, komponist og arrangør.

Eleanor spiller også på showcase lørdag

Emil Duncumb

Emil Duncumb er pianist og  har spilt konserter over hele Europa, blant annet på Wigmore Hall, Presidential Symphony Hall (Ankara), Universitetets Aula, Oslo Kammermusikkfestival, og Concertgebouw Brugge og er vinner av tredje pris i MAfest International Fortepiano Competition. 

Emil er utdannet ved The Juilliard School, Norges Musikkhøgskole, og Royal Academy of Music, London. Kommende konserter inkluderer opptredener på National Centre for Early Music i York og i WDR Alte Musik serien i Kempen.

Klostertrio

Klostertrio vart etablert i 2019. Gruppa har sin tilhaldsstad på Halsnøy Kloster, men turnerer også rundt på vestlandet.

Trioen sitt særlege kjenneteikn er karakteristiske arrangement for besetninga. Dei framfører like gjerne musikk frå det klassiske som det folkelege repertoaret. Særleg med fokus på det vestnorske – men dei låner gjerne også repertoar frå den europeiske songskatten!  

Irene Simonsen (klaver)
Solveig Sørheim (trøorgel, m.m.).
Tore Kloster (sang)

LAGENE

Tangentlag

Christian Ihle Hadland er i dag en av landets mest framtredende musikere. Han slo igjennom internasjonalt gjennom programmet «New Generation Artists» i regi av BBC, der han spilte med alle de store orkestrene i England samt i en rekke radioprogrammer. I dag er han en ettertraktet pedagog, har en omfattende diskografi og er kunstnerisk leder for kammermusikkfesten i Stavanger.

Knut Kirkesæther er utdannet som organist, pianist og korleder, men har siden 1990 hovedsakelig arbeidet innen musikkadministrasjon. Han er i dag sjef for Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest og styreleder i Klassisk.

Monica Tomescu-Rohde konsertkarriere begynte i 1995 i Romania. Etter fullført diplomutdanning ved Norges Musikkhøgskole (2006), har hun jobbet som frilanser. Monica er leder av konsertserien “Kvinnelige spor i musikkhistorien” som presenterer utelukkende verker skrevet av kvinnelige komponister. 

Hennes debutsingel ble lansert i år: Marie Bigots pianosonate, som kun er utgitt en gang før. Også i år er hun med på saxofonisten Aina Helgeland Davidsen debutplate, THEN.


Arrangørlag

Bernt Bauge har over tretti års fartstid i norsk kulturliv. Han har hatt ledende stillinger ved institusjoner på flere kunstfelt; direktør ved Trøndelag Teater og ved Den Norske Opera & Ballett, og han ble i 2010 ansatt som administrerende direktør for Musikkselskapet Harmonien – Bergen Filharmoniske Orkester. Bauge er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøgskole. Bauge var en sentral aktør i planleggingen og byggingen av nytt operahus i Oslo, og mottok i den forbindelse Det Norske Operafonds hederspris og Den Norske Operas ærespris.

Gjøril Songvoll er født og oppvokst i Oslo. Hun studerte sang ved Høgskolen i Agder, musikkteater ved Musikkonservatoriet i Trondheim og tok sin eksamen ved Statens Operahøgskole i 2003. Gjøril har vært kulturrådgiver ved UiO og festivalsjef for Kirsten Flagstad Festivalen. I tillegg til utstrakt frilansvirksomhet som sanger er Songvoll nå leder i Opera til folket som arrangerer Oslo Operafestival. Gjøril leder også Operapuben på Røverstaden.

Samuel Skrede, cello, har sin utdannelse fra Griegakademiet i Bergen og Guildhall School of Music and Drama i London og vært Ålesund strykekvartets cellist siden 2003. Utover sitt virke som utøvende cellist, kammermusiker og pedagog er han siden 2010 vært initiativtaker produsent for Ålesund Kammermusikkfestival og Ålesund Kammersolisters produksjoner. Han har også i perioder vært tilknyttet Gloppen Musikkfest, de siste årene midlertidig administrativt.


Dirigentlag

Peter Szilvay er utdannet bratsjist og startet sin dirigentkarriere som assistent for Mariss Jansons og Oslo Filharmonien. Han har dirigert samtlige norske orkestre samt St. Petersburg Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France og the Royal Danish Orchestra. Han er en erfaren operadirigent og har dirigert forestillinger ved Den Norske Opera, Nordnorsk Opera, Opera Sør og ved Manfranken Theater Würzberg. Peter har også jobbet mye med samtidsmusikk og dirigert over 160 urfremføringer samt innspillinger med blant annet Oslo Filharmonien og KORK. 

Trond Husebø er dirigent og forhenværende bratsjist, for tiden bratsjeier. Han er aktiv som dirigent i hele Skandinavia, og har m.a. vært en jevnlig gjest i Oslo Filharmoniske Orkester de siste sesonger. Tidlig i sin karriere fikk han stillingen som assistentdirigent i Bergen Filharmoniske, og dette la et solid grunnlag for hans senere virke. Trond har for tiden et bredt engasjement i norsk musikkliv, og har gjort flere innspillinger av norsk musikk.

Berit Cardas er en etterspurt dirigent, fiolinist og bratsjist. Ved siden av en å ha en lang merittliste som kammermusiker, er hun er også en allsidige pedagog, foreleser og dirigent. Berit har studert ved Østlandets Musikkonservatorium, Hochschule für Musik und Theater i Hannover, Tyskland og University of Minnesota i Minneapolis, USA. Hun har også tatt dirigentstudier ved Norges Musikkhøgskole. Det siste året har reisene blant annet gått til Melbourne, San Fransisco, og prestisjetunge Chamber Proms i London.