Konsert med Oslo-Filharmonien

21. april kl. 19:00 // Oslo Konserthus

Denne kvelden skal vi få høre musikk av Antonín Dvořák og Ludwig van Beethoven. Eivind Aadland er dirigent og skal lede oss gjennom Dvořáks 8. symfoni og Beethovens 4. pianokonsert. Solist på denne konserten er Eric Lu.

Eivind Aadland er en av Norges ledende dirigenter, som bringer både historisk stringens og frisk innsikt til sine tolkninger av klassisk og romantisk repertoar. Han var sjefsdirigent og kunstnerisk leder for Trondheim symfoniorkester i syv sesonger fra 2004, og har gjort seg godt kjent for publikum over hele Australia og Øst-Asia etter å ha turnert mye i den regionen. Fra 2011-2013 var han hovedgjestedirigent for Queensland Symphony Orchestra, og i 2020 tiltrådte han sin nye stilling som sjefsdirigent og kunstnerisk leder for det Tasmanske symfoniorkester i Australia.

Foto: Alastair Bett

Eric Lu (1997) vant førstepris på Leeds International Piano Competition i 2018, den første amerikaneren som vant den prestisjetunge prisen siden Murray Perahia i 1972. Han debuterte på BBC Proms sommeren etter, og med LA Phil på Hollywood Bowl i 2021. Eriv er mottaker av Avery Fisher Career Grant 2021, og er en eksklusiv innspillingsartist fra Warner Classics.

Beethovens pianokonsert nr 4 er den nest siste pianokonserten av de 5 han skrev. Den ble komponert i 1805-06, og han urfremførte den selv i 1808. Han var etablert som en av samtidens fremste pianister, men dette ble hans siste som pianist da han var i ferd med å miste hørselen. En anmeldelse i mai 1809-utgaven av Allgemeine musikalische Zeitung uttaler at «denne konserten er den mest beundringsverdige, enestående, kunstneriske og komplekse Beethoven-konserten noensinne». Etter den første fremføringen ble stykket imidlertid forsømt til 1836, men ble da gjenopplivet av Felix Mendelssohn. Nå blir det ansett til å være et av toppene på klaverkonsertrepertoaret.

Antonín Dvořáks 8. symfoni ble komponert i løpet av sommeren 1889 på hans sommersted i Böhmen, Tsjekkia. Denne symfonien er en av de mer muntre og lyriske av Dvořáks verker, og han hentet mye av inspirasjonen fra den Böhmenske folkemusikken som komponisten elsket.

Med dette fantastiske programmet og både solist og dirigent i verdensklasse, er det absolutt en konsert verdt å få med seg!