Foredrag og debatt: «En klassisk musikkverden i endring»
Foto: David Brandt
4. mai kl. 13:00 Gamle Raadhus scene

Foredrag og debatt: «En klassisk musikkverden i endring»

Klassisk og Samspill inviterer til panelsamtale for å se på hvordan musikere med bakgrunn i «ikke-vestlig klassisk musikk» skal få innpass hos norske arrangører. Hvordan utvikler vi forståelsen av klassisk musikk, og hva skal til for å utvide repertoar og mangfold?

Panelsamtalen innledes med et foredrag av professor i musikk ved Oslo Met, Jan Sverre Knudsen.
Det blir musikalske innslag ved raga-musiker Reshail Mansoor

Konsert

Medvirkende

Jan Sverre KnudsenProfessor ved OsloMet

Jan Sverre Knudsen er professor i musikk ved OsloMet, Fakultet for lærerutdanning. Knudsen er opptatt av de de mange måtene musikalsk praksis gjøres meningsfull og betydningsfull – som symbol på nasjonal eller etnisk identitet, som verktøy for å bygge fellesskap, eller som improvisert kommunikasjon mellom barn. Knudsens forskning og publikasjoner handler blant annet om norske musikkfestivaler, musikksensur, musikk i innvandrermiljøer og mangfold i musikkpedagogikken.

Siri NarverudBallade

Siri Narverud Moen har jobbet i flere av NRKs musikkprogrammer, og i vinter kunne du høre henne i NRK P2s Musikklivet for første gang. Moen har siden 2020 vært redaksjonsleder og journalist i Ballade, der hun jobber med musikk i alle sjangre, kulturpolitikk og -debatt. I hjembyen skriver hun jevnlig kommentarer for lokalavisa Drammens Tidende. Moen har også jobbet med markedsføring og promo av arrangement, og hun startet i sin tid opp Music Export Norways kontor i Tyskland.

Javid Afsari RadMusiker

Javid Afsari Rad (f. 1965) spiller en rekke instrumenter, og har det persiske strengeinstrumentet santur som hovedinstrument. Han kommer opprinnelig fra Iran, der han studerte klassisk persisk musikk, og har bodd i Norge siden 1986. Javid er bandleder og komponerer musikk for bl.a. ensemblene ComboNations, Javid Afsari Rad Ensemble og Norwegian World Orchestra. Musikken han komponerer er sterkt inspirert av den persiske tradisjonen han studerte i Iran, men også av vestlig klassisk musikk som han har studert i Norge. Han har turnert over store deler av verden og spilt på festivaler i Europa, Asia, USA og Canada. Han har hatt bestillingsverk for blant annet Kringkastingsorkesteret i 2006 og Ultimafestivalen i 2021.

Sigbjørn NedlandProgramleder

Sigbjørn Nedland har arbeidet med musikkformidling og musikkproduksjon gjennom mer enn 50 år. Han har vært programleder og produsent i NRK radio, med programserier som «Pop Spesial», «Pandoras Juke Box» og «Jungeltelegrafen».Han har produsert rundt 40 album med musikk med både norske artister og med artister fra Afrika, Asia og Amerika, og han har initiert og ledet en rekke internasjonale kultursamarbeidsprosjekter. Han er også forfatter med flere publiserte artikler og bøker, senest i 2023 boken «Kultur-retur».Torunn Forland BjellaMusikkviter

Torunn Forland Bjella er musikkviter og prosjektleder i Ultima Oslo Contemporary Music Festival. Ultima holder øre med nåtiden og presenterer innovativ musikk på tvers av sjangre både i konvensjonelle formater og uvanlige lyttesituasjoner. Torunn har siden 2017 i Ultima utviklet formidlingsaktiviteter og prosjekter som fremmer bærekraft, tilgjengelighet, inkludering og samarbeid i Oslos kulturliv og det eksperimentelle musikkfeltet. Torunn leder også festivalens internasjonale gjesteprogram.

Frode LarsenProsjektsjef i KORK

Prosjektsjef og tidligere konsertmester i KORK, NRK.

Nyhetsbrev